- magas szénhidrát tartalmának köszönhetöen a leghatékonyabb természetes energiaforrás
- 80 %-ban szőlőcukorból, és gyümölcscukorból áll, melyek egyszerű cukrok, így kímélik a májat és a hasnyálmirigyet, ezért a legjobb, ha édesítésre répacukor helyett mézet használunk
- rendkívűl gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel
- vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet
- kiváló segítség nemcsak a fáradtság, de a külömböző betegségek leküzdésében is
- a méz szinte az összes ásványi anyagot tartalmazza, amely az emberi szervezet működéséhez szükséges
- a vérben kimutatható 24 elem közül 22 megtalálható benne
- a sötétebb mézek, mint a fenyő vagy a pitypang, gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban
- a száraz, sötét, hűvös helyen, zárt üvegben tárolt méz két évig is képes megőrizni vitamintartalmát
- magas B1, B2, B6, C vitamin, folsav
A méz rendszeres fogyasztása elősegíti
a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer vérképző sejtjeit. Belsőleg
1 - 3 evőkanál pótolja a cukrot, nyugtat. Külsőleg jó sebelzárást
biztosít.
Gyógyhatása
csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetű, nem
melegített, nem manipulált. Baktériumölő hatásást enzimei, magas
káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják. Az apiterápia legismertebb
terméke a méz.
Méz, fahéj - Jó, tudni!
A kanadai World News hetilap egyik számában jegyzéket készített azokról a betegségekről, amelyek mézzel és fahéjjal kezelhetők. Többek között felerősíti az immunrendszert, megvéd a vírusoktól, baktériumoktól, erőssé, munkabíróvá tesz...
*Szívbetegség: A mézet keverje össze törött fahéjjal, és lekvár helyett ezt kenje a kenyérre. Fogyassza rendszeresen. Csökkenti a koleszterinszintet, és véd az infarktus ellen. Akik már átestek infarktuson, és rendszeresen fogyasztják ezt a a keveréket, nagy az esélyük arra, hogy következő roham nem, vagy csak később következik be. Ezen kívül könnyíti a légzést és erősíti a szív munkáját. Amerikában és Kanadában ezzel gyógyítják azokat a betegeket, akiknek koruk miatt ereik már nem annyira rugalmasak. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát.
*Artritisz: Az ízületi kopásban szenvedő betegek reggel, délben és este egy pohár meleg vízbe tegyenek két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. A krónikus artritisztől is megszabadulhatnak, ha rendszeresen fogyasztják. A copenhaveni egyetemen végzett felmérés szerint 200 beteg közül az ital fogyasztása után 73 beteg teljesen megszabadult a fájdalomtól, és azok, akik nem tudtak járni, fájdalom nélkül közlekedtek.
*Hólyagfertőzés: Egy pohár langyos vízbe tegyen két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. Megszünteti a húgyhólyag és a húgyutak fertőzését.
*Fogfájás: Öt kanál mézet keverjen össze egy kanál törött fahéjjal, naponta háromszor tegyen a masszából a fájós fogra. A fájdalom elmúlik.
*Koleszterinszint: Két kanál mézet és három teáskanál törött fahéjat keverjen öszsze 2 dl forró vízzel. Két órán belül 10 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet. Ha naponta háromszor alkalmazza, a krónikus magas koleszterinszint lecsökken. Ha naponta fogyaszt mézet, megakadályozza a koleszterinszint emelkedését.
*Megfázás: Ha gyakran megfázik, három napon keresztül naponta háromszor egyen egy kanál mézet és negyed kanál törött fahéjat. Gyógyítja a megfázást, a krónikus köhögést és megtisztítja a légcsövet.
*Gyomorpanaszok: A méz és a törött fahéj keveréke gyógyítja a gyomorfájdalmat és megakadályozza a gyomorfekély kialakulását.
*Az immunrendszer erősítése: A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi a szervezetet a vírusok, baktériumok ellen. A mézben nagyon sok vitamin és vas van. Rendszeres használata erősíti a fehér vérsejteket a baktériumokkal és a vírusokkal folytatott harcban.
*Nehéz gyomor: Egy kanál fahéj 2 kanál mézzel keverve megakadályozza a gyomorsav túlzott termelődését.
*Nátha: Spanyol tudósok rájöttek, hogy a méz olyan természetes anyagokat tartalmaz, amelyek megölik a nátha baktériumtörzseit.
*Pattanás: Három kanál mézet és egy kanál fahéjat keverjen össze. Lefekvés előtt kenje be vele a pattanásokat, majd mossa le meleg vízzel. Ha naponta elvégzi ezt a műveletet, egy héten belül eltűnnek a pattanások.
*Bőrfertőzés: A méz-fahéj páros gyógyítja az ekcémát, az övsömört és a bőrfertőzés minden formáját.
*Fogyás: Reggel éhgyomorra fél órával a reggeli előtt, este pedig lefekvés előtt igyon meg egy mézes fahéjas italt. Rendszeres fogyasztása csökkenti a súlyt a rendkívül kövérek esetében is. Még akkor is megakadályozza a zsír lerakódását, ha nagyon zsíros ételeket fogyaszt.
*Krónikus fáradtság: A testi erőt legjobban, a mézben lévő cukor regenerálja. A mézet és fahéjat fogyasztó idős emberek erősebbek és mozgékonyabbak. Ha délután három óra körül fogyasztunk el ilyen italt, egy héten belül helyreáll a szervezet vitalitása.
Legismerteb fajtamézeink és hatásai
Akácméz: jó köhögés csillapítására és gyomorsavtúltengésre. Magas gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékonymarad.
Aranyvesszőméz: kissé sötétebb, lassan kristályosodó méz, amely kiváló vesetisztító, húgyúti fertőtlenítő.
Facéliaméz: halványbarna, kissé opálos színű, kellemes zamatú méz. Könnyen emészthető, ezért a gyengébb gyomruaknak is ajánlott.
Galagonyaméz: világos, kristályosodó méz, amely különösen szívbetegségek esetén, szívgyengeségnél ajánlott.
Gesztenyeméz: sok ásványi anyagot tartalmaz. íze pikánsan kesernyés. Fogyasztás víszérpanaszoknál és trombózisok megelőzésére javaslott.
Hajdínaméz: különös illatú, barnássárga méz. Erősítő hatású. Rendszeres fogyasztása előnyösen hat a bőrképződésre.
Harmatmézek:
sötét, barnás-fekete színű, fűszeres ízű mézek, tölgy-, fűz-,
fenyőfákról származnak. Jó immunerősítő, roboráló, veseműködést serkentő
mézek.
Hársméz:
kellemes ízű, fűszeres méz, amely légúti hurutok, görcsös, lázas
állapot esetén ajánlott. Jó idegnyugtatónak és mézes pakolás céljára.
Kutyatejméz: világosbarna, kissé karamell ízű, kellemes illatú méz. Gyakran kristályosodik. Jó erősítő.
Levendulaméz: kiváló aromájú méz, illatát sokáig megörzi. Álmatéanságra, veseproblémákra ajánlatos.
Lóhereméz: halványsárga, zsírszerű méz. Főként érzékeny gyomruaknak ajánlott.
Medvehagymaméz: kevésbé kristályosodó, pikáns ízű, fűszeres gyógyméz. Kiváló görcsoldó és idegnyugtató.
Mentaméz:
zamatos, világoszöld színű, sok illóolajat tartalmaz. Emésztést
serkentő, puffadást csökkentő, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású.
Napraforgóméz: gyorsan kristályosodó, sárga színű, magas flavonoid tartalmú méz. Sütésre alkalmas.
Repceméz: kevéssé savas, gyorsan kristályosodó, krémyzínű méz. Gyomorsav-túltengésnél hatásos.
Selyemkóróméz (vaddohányméz): kiváló aromájú, fűszeres ízű csemegeméz.
Somkóróméz: világos, zamatos, kellemes illatú méz. Lassan kristályosodik. Trombózismegelőző hatású.
Tarlóvirágméz: világos, lassabban kristályosodó, iridoid tartalmú méz. Nyugtató hatású.
Vöröshagymaméz: sárágás szímű, kissé hagyma illatú. Légúti megbetegedésekre kiváló.
A méz kb. 190 tápanyagot tartalmaz: 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint,
enzimeket, szőlőcukrot, gyümölcscukrot, amely molekulaszerkezetének minden talakítása nélkül beépíthető a szervezetbe.
Kalória értéke rendkívül nagy.
Megtalálhatók
benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium,
foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink,
kadmium, mangán, aluminium, stb.
Ezek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban.
A
legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-,
C-, A-, E- vitaminok különböző arányban találhatók meg benne.
A
méz enzimeket is tartalmaz, amelyek a sejtanyagcsere katalizátoraként
elősegítik a szervezetben végbemenő vegyi átalakulásokat.
Ezek az enzimek: kataláz, diasztáz, invertáz, lipáz, peroxidáz.
Tartalmaz még fehérjéket és aminosavakat is.
Rendkívül fontos a méz fertőtlenítő, baktériumölő hatása is. Számos veszedelmes baktériumra megsemmisítőleg hat.
A
mézben levő szőlőcukor (glukóz) szervezetünk számára a legfontosabb
cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő
szabadon.
A mézben lévő hormonok óvják a vesét és a májat.
A legújabb kutatások szerint vérnyomáscsökkentő hatásuk is van.
A méznek sebek, gyulladások gyógyításakor tapasztalt baktériumölő hatását már ősidők óta ismerik.
Tévhitek
1. Az a jó méz, mely folyékony. A méz
kristályosodási hajlamát a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor
(fruktóz) aránya szabja meg. Az előbbi elősegíti, az utóbbi gátolja. Az
akácméznél a fruktóz-glükóz arány 1,4-1,7 : 1 között mozog, ezért marad
sokáig folyékony. A repceméz egy hónap múlva már ikrás, azaz kristályos.
Ilyenkor egyedül a méz halmazállapota változik, semmi más. A fogyasztók
ezt gyakran "cukrosodásnak" vélik, és azt hiszik hogy a méhész cukrot
tett a mézbe.
A fejlett
egészségkultúrával rendelkező skandináv országokban a sűrű, krém-mézet
részesítik előnyben, mert ezt nem kell hőkezelni, nem folyik le a
kenyérről, könnyen kenhető. Ha a megsűrűsödött mézet újra folyékonnyá
szeretnénk tenni, állítsuk az üveget 40 fokos vízfürdőbe. Csak annyit
olvasszunk fel, amennyit hamarosan elfogyasztunk, mert a felmelegített
méz rövidebb ideig őrzi meg értékes anyagait.
2.
Az üveg címkéjén különböző dátumokat olvashatunk: eláll 6 hónapig, egy
évig. Tévedés, ez a kitűnően tiszta élelmiszer korlátlan ideig eláll. A
változás a halmazállapotban lép fel először, besűrűsödik. A vitamin- és
enzimtartalom lassan csökken és másfél év múlva lesz jelentősen
kevesebb. De azon túl is ízletes és fogyasztható marad. A folyamat
lassítása érdekében érdemes a mézet sötét helyen tárolni.
Az
ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ezt
bizonyítja egy 16 000 éves Spanyolországi sziklarajz, amely egy lépes
mézet gyűjtögető embert ábrázol.
Az Ószövetség is ír a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről.
Magyarország
területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak
méhészettel az itt élő népcsoportok. A bevonuló magyarok eltanulták és
folytatták ezt a mesterséget. Ennek első írásos emléke 1370-ből
származik, amelyben királyi méhészetet említenek. A méhektől nemcsak
mézet, hanem a világításhoz szükséges viaszt is kapott az ember. A
mézből mézeskalácsot, mézbort, mézsört készítettek, illetve
süteményeket, bort is ízesítenek vele. Az ipari cukorgyártás beindulása
előtt ez volt az egyetlen édesítőszer.
A
17. században az új világítóanyagok (olaj, paraffin) és az egyre
nagyobb méreteket öltő cukorfinomítás miatt háttérbe szorult a méhészet.
Manapság ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban. Az egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóeleme.
A mézet a természetgyógyászat alternatív édesítőszerként, köhögések csillapítására, immunerősítőként, roborálóként stb. ajánlja.
Remélem tetszett Sziasztook !! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése